OBS: Du er nu offline

Voksende ambitioner for cirkulær økonomi i Østafrika

En lovændring på basis af god offentlig-privat dialog har skabt de rette rammebetingelser for at sætte turbo på plastindsamlingen og udvide konceptet til andre materialer og til Kenyas nabolande.
Foto KEPRO Kenya
Af DI

Efter en succesfuld lancering af den kenyanske producentansvarsforening KEPRO i 2020 øger Østafrikas erhvervsliv ambitionerne.

9.000 ton plast genindvundet

Producentansvarsforeningen KEPRO blev skabt i samarbejde mellem Kenya Association of Manufacturers og deres medlemmer med støtte fra Dansk Industri og Plastindustrien. Organisationen indsamler afgifter fra plastproducenter og udbetaler dem til plastindsamlere for på den måde at skabe en cirkulær økonomi for plastaffald, der mindsker forurening og skaber flere ordentlige job.

KEPRO har med sine 640 betalende medlemsvirksomheder i sikret genindvindingen af 9.000 ton plast. Foreningens mål er at øge genindvindingen med 20% hvert kvartal indtil 30% af landets plastaffald bliver genanvendt.

Nu udvider KEPRO målsætningen så emballage af papir, karton, glas, aluminium og kompositmaterialer også omfattes.

Nye rammevilkår sætter turbo på udviklingen.

KEPRO er organiseret af den private sektor, men arbejder tæt sammen med de kenyanske myndigheder. Den gode offentligt-private dialog er i 2023 mundet ud i en ny kenyansk lov. Den pålægger virksomheder, der sender emballage ud på det kenyanske marked, at være betalende medlemmer af en producent-ansvarorganisation, eller alternativt bevise på egen hånd hvordan de indsamler og genbruger deres emballage. 

Den nye lov vil strømline rammevilkårene for alle aktører i hele værdikæden - fra dem, der samler affald, til dem, der laver det om til nye produkter.

De kenyanske erfaringer har vakt opsigt i hele regionen. DI og KAM arbejder nu på at eksportere modellen til Tanzania og Uganda, der allerede har etableret producentansvars-organisationer inden for PET og andre typer plastik. For nylig holdt KEPRO derfor sin første årlige emballage-konference, der samlede plastaktører fra hele Østafrika. En af deltagerne var Nicholaus Jackson Ambwene, landekoordinator i PETpro, en producentansvars-organisation i Tanzania

"Østafrika skal forenes. Kenya er gået forrest, og vi må ikke blive efterladt. Resten af regionen har brug for, at forpligtelsen til at genanvende emballage går fra den enkelte producent til en organisation, præcis som KEPRO har sikret."