OBS: Du er nu offline

Rose i front for Kenyas metalarbejdere

Christian Jepsen 7051
Af DTDA

Fagbevægelsen har hidtil været en sag for mænd i Kenya. I hovedbestyrelsen i Kenyas hovedorganisation, COTU (Central Organization of Trade Unions), er kun tre af de 21 medlemmer kvinder. Men Rose Omamo fra havnebyen Mombasa har slået hul i glasloftet. Hun er valgt til generalsekretær for Kenyas metalarbejderforbund, AUKMW (Amalgamated Union of Kenya Metal Workers) – og er nu første kvinde som øverste leder i en traditionel mandefagforening.

Høj arbejdsløshed blandt kvinder

“Et generelt problem i Kenya er den høje arbejdsløshed blandt kvinder og unge mennesker, og at mange virksomheder går væk fra faste ansættelser og i stedet indfører korttids-kontrakter og udliciteringer,” siger Rose Omamo.

Turbo på ligeløn

Som ny generelsekretær for metalarbejderne vil Rose Omamo sætte ekstra turbo på kravet om ligeløn. “Jeg vil sikre mine kvindelige kollegaer de samme rettigheder som deres mandlige: samme arbejde til samme løn”, understreger hun.

Uddannelse af tillidsfolk

“Efter de mange gode års samarbejde jeg har haft med dansk fagbevægelse, ser jeg frem til, at vi også i fremtiden sammen kan sikres lønmodtageres rettigheder gennem uddannelse af vores tillidsfolk og organisering af kampagner,” siger Rose Omamo.