OBS: Du er nu offline

Arbejdsmarkedets parter lander banebrydende offentlig overenskomst i Uganda

En overenskomst for stort set alle offentligt ansatte er en af de største faglige sejre nogensinde for fagbevægelsen i Uganda
Uganda.dtda
Af DTDA

“Der har aldrig tidligere været en overenskomst for de offentligt ansatte. Så det er en kæmpe sejr både at få en overenskomst og at få regeringen til at acceptere den faglige organisering,” siger Peter Christopher Werikhe, generalsekretær for Ulandssekretariatets partner, NOTU (National Organisation of Trade Unions), der har forhandlet overenskomsten hjem.

Mangedobling af lønnen

350.000 offentligt ansatte – læger, sygeplejersker, skolelærere, politibetjente, fængselsbetjente og kommunalt ansatte – er med den nye overenskomst stillet lønforhøjelser på 225 procent i udsigt over de kommende fem år.

“Vi var klar over, at vi ikke kunne få et så stort lønhop på et enkelt år, så derfor har vi indgået en aftale, der løber over fem år. Men med nye lønstigninger hvert år,” fortæller Peter Christopher Werikhe.

Det betyder, at lønnen til eksempelvis en politibetjent vil stige fra hvad der svarer til godt 300 kroner om måneden i år, til godt 1600 kr. om måneden i 2023.

Kan smitte af på hele arbejdsmarkedet

Ikke kun de offentligt ansatte får glæde af overenskomsten. Aftalen kan få indflydelse på det øvrige arbejdsmarked og den enorme uformelle økonomi.

Ulandssekretariatet har støttet med strategi-udvikling, for eksempel workshops i lobby- og fortalervirksomhed.

Læs mere om overenskomsten i Uganda på Ulandssekretariatets hjemmeside