OBS: Du er nu offline

Arbejdskonflikt i Colombia løst med international støtte

Ny overenskomst betyder bedre løn, overarbejdsbetaling, og klare procedurer for forhandling og sanktion
TCBuen Strejke
Af 3F

Uklare regler, dårlige arbejdsforhold og favorisering af uorganiserede arbejdere havde ført til frustration og ballade i Colombias største containerhavn i stillehavsbyen Buenaventura.

Forhandlingerne var gået i hårdknude. Utilfredsheden kulminerede da 82% af arbejderne på terminalen stemte for at strejke.

Solidariteten hjalp

De strejkende fik opbakning fra byens fattige befolkning og fra transportarbejdere fra andre dele af Colombia, Panama og Argentina. Havnearbejdernes Landsklub fra Danmark tog også affære og lagde pres på arbejdsgiveren TCBuen gennem Mærsk, som ejer terminalen.

Havnen i Buenaventura har stor økonomisk betydning for Colombia. Derfor gik regeringen også ind i sagen som mægler. 

Det mangesidede pres fik til sidst den sociale dialog tilbage på sporet og skabte betingelserne for en holdbar løsning til gavn for begge parter. I november 2018 blev der indgået en ny overenskomst. Både havnearbejderne og arbejdsgiveren kaldte det for en ”win-win” situation.

Flere overenskomster

3F støttede fagforeningen med uddannelse i social dialog og kollektiv forhandling, mens transportarbejdernes fagforening SNTT og det globale forbund ITF hjalp med at sikre, at det gik lovligt for sig.

Med den erfaring har SNTT siden forhandlet flere overenskomster i Colombias havne.